Kira Beyannamesi

Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?

Kira gelir vergisi vermekle mükellef gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisinden önce kira gelir beyannamesi bildiriminde bulunmaları gerekiyor. Peki kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..

Gayrimenkul sahibi olup kira gelir vergisi elde eden mükelleflerin beyanname zamanı geldiğinde, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Kira Geliri Elde Edenler İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi düzenleniyor.

Söz konusu rehberde yer alan bilgilere göre kira gelir vergisi nereye verilir? Kira gelir vergisi beyannamesinin verilme zamanı nedir?

Mükellefler bu sene, 1 Ocak 2012 – 31 Aralık 2012 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2013 yılının Mart ayının 1’inci gününden 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini verdiler.

Beyanname verme süresinin son günü eğer resmi tatile denk geliyorsa o halde resmi tatilden sonraki ilk iş günü de beyannameler verilebiliyor.

Kira beyannamesi verirken dikkat!

Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıla ait gayrimenkul gelirleri için ilgili beyannameler 1 Mart itibariyle verilmeye başlandı. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, hesaplanan gelir vergilerinin Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 taksit halinde vergi dairelerine ya da bankalar aracılığı ile ödenebileceğini söyledi. Kira gelirleri ile ilgili beyannamelerin mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verileceğini belirten Hakan Erilkun ilk taksit ödemesinin 25 Mart akşamı son bulacağını hatırlattı.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kira gelir hesaplaması için dikkat edilmesi gereken süreci şöyle anlattı;

1. KİRA GELİRLERİNİZİ HESAPLAYIN
Öncelikle 2012 yılında tahsil ettiğiniz tüm kira gelirlerinizi hesaplamalısınız.

2. EMSAL KİRAYA DİKKAT EDİN!

Emlak bildirimi süresinde verilmezse ne olur?

Çok kişinin de bildiği gibi, emlak vergisinde beyanname olayı kaldırıldı. Yerine “Emlak Vergisi bildirimi” getirildi. Yeni düzenleme ile gayrimenkul sahiplerinden genel beyan esasına göre dört yılda bir beyanname alınması uygulaması da kaldırılmış, sadece, vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde, Kanun’da belirtilen süreler içinde emlak vergisi bildirimi verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Bildirimin süresinde verilmemesinin yaptırımı ise, Emlak Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinde yer alıyor.


Bildirim verilmesi gereken durumlar
Vergi değerini tadil eden sebepler, Emlak Vergisi Kanunu’nun “Vergi Değerini Tadil Eden Sebepler” başlıklı 33. maddesinde sayılan ilk yedi fıkrası emlak vergisi bildirimi verilmesini gerektiriyor.
1. Yeni bina inşa edilmesi, mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması.